Rik Herder | Cool Japan

Rik Herder

Met Godzilla als zijn favoriete filmserie allertijden, zit het met de liefde voor Japan van Rik Herder wel goed. Lees hieronder meer over zijn eigen achtergrond en zijn fascinatie voor Japan.

Wat wilde je vroeger worden?

Als klein kind wilde ik vuilnisman worden om mooie dingen te kunnen verzamelen. Later wilde ik schrijver worden voor het beste filmtijdschrift ter wereld: Sight & Sound.

Welke opleiding heb je gevolgd en waar?

Na een jaar van alles aan een universiteit in Kansas ging ik Geschiedenis studeren en Film & Televisiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam

Waarom heb je dat gedaan?

Ik wilde weten hoe de wereld in elkaar zat, daarom ging ik geschiedenis studeren. Maar omdat al die Europese koningshuizen best saai waren ben ik Film & TV erbij gaan doen. Want ik deed niets liever dan films kijken en geloof heilig dat popcultuur je veel leert over de wereld.

Ben je al weleens in Japan geweest?

Ja, speciaal voor deze tentoonstelling mocht ik 10 dagen naar Japan. Inkopen doen, kunstenaars ontmoeten, een film maken, collega-musea bezoeken, iedere dag was van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat gevuld. Het was de reis van mijn leven.

Hoe is het om in Museum Volkenkunde te werken?

Het is ontzettend tof om iedere dag met tentoonstellingen bezig te zijn. En onze collectie is letterlijk de wereld. Ik word geconfronteerd met mijn eigen Eurocentrische blik en witte dubbel en leer iedere dag bij over de wereld.

Heb je nog bij andere organisaties gewerkt vóór je hier terecht kwam?

Bij de VPRO leerde ik dat TV niets voor mij is. Bij Anno, het promotiebureau van de Nederlandse geschiedenis, leerde ik dat kennis en laagdrempeligheid elkaar niet in de weg hoeven te staan. En bij Studio Louter, producent van AV, multimedia en storylines voor musea, leerde ik dat je alles wat je maakt een messcherpe invalshoek moet hebben.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Er is geen medium waar zoveel disciplines samenkomen als in een tentoonstelling. Een verhaal verzinnen, voorwerpen bestuderen, teksten schrijven, ruimtes vormgeven, films maken: het zit allemaal in een tentoonstelling. Met vakmensen uit al die disciplines samenwerken is heel inspirerend.

Wat doe je verder nog in je vrije tijd - om iets meer van je achtergrond weer te geven

Boeken lezen en films kijken, daar krijg ik nooit genoeg van. Verder hou ik van musea (duh) en voorstellingen bezoeken, Lego bouwen met mijn kinderen, luxe uit eten gaan en met vrienden pokeren (plus ouwehoeren).

Wat staat er na COOL JAPAN voor jou te gebeuren?

De herinrichting van de vaste opstelling van het Tropenmuseum, die volgend voorjaar opent. We laten voor het eerst de regionale indeling los, dus niet langer een afdeling over Afrika etc. maar een geïntegreerde, thematische tentoonstelling. Een enorme klus.

COOL JAPAN is niet meer te bezoeken in Museum Volkenkunde. Vanaf 28 September 2018 is de expo te zien in het Tropenmuseum

Wil je Museum Volkenkunde bezoeken voor een andere tentoonstelling? Koop hier je online ticket.

Meer informatie:
088 - 0042 800 | info@volkenkunde.nl
(di. t/m zo. 10.00 - 17.00 uur)