Verwacht: COOL JAPAN - Wereldwijde fascinatie in beeld | Cool Japan

Verwacht: COOL JAPAN - Wereldwijde fascinatie in beeld

Pokémon, Hello Kitty, robots en samoerai: het zijn wereldberoemde iconen van de Japanse beeldcultuur. Japan staat bekend om eeuwenoude tradities en tegelijk is het hip and happening met opvallende visuele uitingen en een uitzinnige fancultuur. Museum Volkenkunde presenteert vanaf 14 april de grote tentoonstelling COOL JAPAN: wereldwijde fascinatie in beeld. Deze tentoonstelling toont de populariteit van hedendaags Japan en plaatst die in een historische context.

Historisch en hedendaags
COOL JAPAN brengt alles bij elkaar: van de herkenbare Japanse horror tot cute fashion uit de straten van Tokyo. Museum Volkenkunde laat met historische topstukken uit zijn wereldberoemde Japancollectie zien dat de iconen van nu in een lange traditie staan. Naast onder andere werk van Katsushika Hokusai, bekend als ‘de Rembrandt van Japan’, is ook hedendaagse kunst vertegenwoordigd. Centrale blikvanger is het vier meter hoge schilderij Uki-Ukivan Matsuura Hiroyuki waarin oude (traditionele kimono) en nieuwe (manga) elementen precies de kern van de tentoonstelling verbeelden.

Liefhebbers van de Japanse popcultuur kunnen genieten van originele tekeningen en ontwerpen van klassieke manga, anime en games als Death Note, Princess Mononoke en Final Fantasy. Projecties laten de mooiste fragmenten zien uit invloedrijke animatiefilms.

Voor fans en nieuwkomers
Behalve veel te zien is er ook veel te doen. Bezoekers kunnen eindeloos gamen op klassieke arcade speelkasten en de nieuwste game computers. Stripfanaten hebben de keuze uit duizenden manga’s om ter plekke te lezen. Verder zijn er rond het thema Cool Japan allerlei activiteiten en evenementen gepland. COOL JAPAN is een spectaculair vormgegeven tentoonstelling voor fans en nieuwkomers, voor jong en oud.

De tentoonstelling COOL JAPAN is te zien van 14 april t/m 17 september 2017 in Museum Volkenkunde te Leiden.

COOL JAPAN wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Blockbusterfonds, de BankGiroLoterij en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Noot voor de redactie

Neem voor meer informatie en beeldaanvragen contact op met Geke Vinke: geke.vinke@wereldculturen.nl / t +31 88 0042 942 / www.volkenkunde.nl/pers

 

Kurebayashi (Kunstenaar, 21) in Harajuku, Tokio. Herfst 2012. Foto: Kjeld Duits
Downloaden JPG (1.62 MB)
Prent van getatoeëerde Japanner, ca. 1881. Kunstenaar: Kusakabe Kinbei
Downloaden JPG (1.89 MB)
Acteursprent, ca. 1860. Kunstenaar: Utagawa Kunisada
Downloaden JPG (1.89 MB)
Uki-Uki, Acryl op doek en bladgoud; Matsuura Hiroyuki (1964-); 2012; bruikleen Tokyo Gallery+BTAP
Downloaden JPG (10.28 MB)
Jurk: Alena Akhmadullina, lente/zomer 2016. Foto: Donhoa Tran (www.ofleatherandlace.com)
Downloaden JPG (3.31 MB)
Opening Night COOL JAPAN - Kirsten van Santen
Downloaden JPG (8.44 MB)

COOL JAPAN is niet meer te bezoeken in Museum Volkenkunde. Vanaf 28 September 2018 is de expo te zien in het Tropenmuseum

Wil je Museum Volkenkunde bezoeken voor een andere tentoonstelling? Koop hier je online ticket.

Meer informatie:
088 - 0042 800 | info@volkenkunde.nl
(di. t/m zo. 10.00 - 17.00 uur)