Ontmoet de menselijke robot Pepper in Museum Volkenkunde

Ontmoet de menselijke robot Pepper in Museum Volkenkunde

30 maart 2017

Vanaf 14 april kunnen bezoekers, jong en oud, de robot Pepper ontmoeten in de tentoonstelling COOL JAPAN. Pepper is ontwikkeld om mensen gezelschap te houden, te vermaken en te troosten. Met zijn vele sensoren, microfoons en camera’s is hij gebouwd om emoties te herkennen en daarop in te spelen.

Robots en Japan
Japan is gefascineerd door robots en de wereld is gefascineerd door Japanse robots. Want geen land ter wereld wordt meer met mensachtige machines geassocieerd dan Japan. Zoals zo vaak, liggen zowel werkelijkheid als fantasie hiervan aan de basis. Het land produceert veel robots, in fabrieken en laboratoria en ook in strips, films en games.

Eeuwenoud is de traditie van automatisch bewegend speelgoed, en talloos zijn de getekende verhalen over robots die ons beschermen en vernietigen. Terwijl over de hele wereld aan de nieuwste generatie robotica wordt gesleuteld, blijft de Japanse benadering uniek: daar wordt de robot niet gezien als levenloos mechanisch hulpje, maar als een bezield wezen. Bezoekers van de nieuwe tentoonstelling COOL JAPAN kunnen dit zelf ontdekken.

COOL JAPAN - Wereldwijde fascinatie in beeld
Pokémon, Hello Kitty, robots en samoerai: het zijn wereldberoemde iconen van de Japanse beeldcultuur. Japan staat bekend om eeuwenoude tradities en is tegelijk hip and happening. Op 14 april opent Museum Volkenkunde de deuren voor de grote tentoonstelling COOL JAPAN - Wereldwijde fascinatie in beeld. COOL JAPAN brengt alles bij elkaar: van Hokusai tot Final Fantasy en van herkenbare Japanse horror tot cute fashion uit de straten van Tokyo. Aan de hand van historische topstukken uit de wereldberoemde Japancollectie van het museum zie je dat de iconen van nu een lange geschiedenis hebben. 

De tentoonstelling COOL JAPAN is van 14 april t/m 17 september 2017 te zien in Museum Volkenkunde te Leiden.

NOOT VOOR DE REDACTIE 
Neem voor meer informatie of beeldaanvragen contact op met Geke Vinke: geke.vinke@wereldculturen.nl / t +31 88 0042 942 / cooljapan.volkenkunde.nl/persberichten

08: Pepper; ontwikkeld door Alderbaran Robotics en Softbank; 2014 (exemplaar uit 2017). Foto: Museum Volkenkunde
Downloaden JPG (7.15 MB)
09: Pepper; ontwikkeld door Alderbaran Robotics en Softbank; 2014 (exemplaar uit 2017). Foto: Museum Volkenkunde
Downloaden JPG (7.61 MB)
17: Pepper; ontwikkeld door Alderbaran Robotics en Softbank; 2014 (exemplaar uit 2017). Foto: Museum Volkenkunde
Downloaden JPG (4.31 MB)

COOL JAPAN is niet meer te bezoeken in Museum Volkenkunde. Vanaf 28 September 2018 is de expo te zien in het Tropenmuseum

Wil je Museum Volkenkunde bezoeken voor een andere tentoonstelling? Koop hier je online ticket.

Meer informatie:
088 - 0042 800 | info@volkenkunde.nl
(di. t/m zo. 10.00 - 17.00 uur)