Revolutionaire Japanse haute couture uit de jaren tachtig in Museum Volkenkunde | Cool Japan

Revolutionaire Japanse haute couture uit de jaren tachtig in Museum Volkenkunde

4 april 2017

Eenvoud, perfectie, puurheid en essentie: veel mensen associëren dat met Japan en Japans design en mode. De zentuin en theeceremonie worden er dan al snel bijgehaald. Maar bestaat er wel zoiets als ‘typisch Japans’ design? En is dat dan wel zo minimalistisch? In de zaal Essentie van de nieuwe tentoonstelling COOL JAPAN worden enkele voorbeelden van revolutionaire Japanse haute couture en design getoond. Dat Japan ook drukke, schreeuwerige ontwerpen voortbrengt, is in de rest van de tentoonstelling te zien.

Vooruitstrevende Japanse mode
Het was een revolutie, die drie vooruitstrevende Japanse ontwerpers begin jaren tachtig veroorzaakten op de Parijse catwalks. Kawakubo Rei (van het merk Comme des Garçons), Yohji Yamamoto en Issey Miyake hebben de modewereld blijvend beïnvloed. Ze zochten naar een essentie van mode door kledingstukken te ontdoen van opsmuk en sobere kleuren te gebruiken. De kleding van de Japanse avant-garde was vaak uniseks en verhulde de lichaamscontouren. Verder zijn stoffen met een grove structuur, onafgewerkte details en asymmetrie kenmerkend. Voor een jonge generatie modeontwerpers buiten Japan, onder wie ook Ann Demeulemeester, vormde het werk van Kawakubo, Yamamoto en Miyake een bron van inspiratie.

COOL JAPAN - Wereldwijde fascinatie in beeld
Pokémon, Hello Kitty, robots en samoerai: het zijn wereldberoemde iconen van de Japanse beeldcultuur. Japan staat bekend om eeuwenoude tradities en is tegelijk hip and happening. Museum Volkenkunde opent de deuren voor de grote tentoonstelling COOL JAPAN - Wereldwijde fascinatie in beeld. COOL JAPAN brengt alles bij elkaar: van Hokusai tot Final Fantasy en van herkenbare Japanse horror tot cute fashion uit de straten van Tokyo. Aan de hand van historische topstukken uit de wereldberoemde Japancollectie van het museum zie je dat de iconen van nu een lange geschiedenis hebben. 

De tentoonstelling COOL JAPAN is van 14 april t/m 17 september 2017 te zien in Museum Volkenkunde te Leiden.

NOOT VOOR DE REDACTIE 
Neem voor meer informatie of beeldaanvragen contact op met Geke Vinke: geke.vinke@wereldculturen.nl / t +31 88 0042 942 / cooljapan.volkenkunde.nl/persberichten

COOL JAPAN is niet meer te bezoeken in Museum Volkenkunde. Vanaf 28 September 2018 is de expo te zien in het Tropenmuseum

Wil je Museum Volkenkunde bezoeken voor een andere tentoonstelling? Koop hier je online ticket.

Meer informatie:
088 - 0042 800 | info@volkenkunde.nl
(di. t/m zo. 10.00 - 17.00 uur)