Originele inkttekening van God of Manga te zien in tentoonstelling COOL JAPAN | Cool Japan

Originele inkttekening van God of Manga te zien in tentoonstelling COOL JAPAN

4 april 2017

De God of Manga wordt hij genoemd: Tezuka Osamu (1928-1989). Vanaf zijn debuut in 1946 tot aan zijn dood in 1989 tekende hij in een genadeloos tempo de ene na de andere vernieuwende strip en tekenfilm. Tijdens zijn leven veranderde manga van een Japans tijdverdrijf naar een wereldwijd massamedium dat door iedere denkbare doelgroep wordt gelezen.

God of Manga
Als geen ander drukte Tezuka Osamu zijn stempel op de moderne manga. Hij gaf het een dynamische, bijna filmische stijl, met snelle overgangen van overzichtsshots en close-ups. Zijn tekenfilmserie Astro Boy was in 1963 de eerste Japanse tekenfilm die het Westen bereikte. Tezuka op zijn beurt was weer heel erg beïnvloed door Amerikaanse tekenfilms. De grote ogen, die nu zo kenmerkend zijn voor Japanse manga en anime, ‘leende’ hij van de Disney film Bambi en Betty Boop van animator Max Fleischer. 

Jet King Illustration
In een zeldzame, met de hand getrokken illustratie van Tezuka is het proces van het creëren van manga vóór de komst van de digitale afbeelding te zien. De tekst werd afzonderlijk afgedrukt, daarna uitgesneden en met de hand op het beeld geplakt. De kunstenaar verwijst naar zijn eigen werk, met personages die lijken te komen uit zijn schetsboek. Tezuka is zelf te zien in zijn eigen illustratie – hij is de man met de alpinopet en bril. Vanaf 14 april is deze originele inkttekening plus nog veel meer manga en anime - van makers tot voorlopers en van schetsen tot complete strips - te ontdekken in Museum Volkenkunde tijdens de tentoonstelling COOL JAPAN.

COOL JAPAN - Wereldwijde fascinatie in beeld
Pokémon, Hello Kitty, robots en samoerai: het zijn wereldberoemde iconen van de Japanse beeldcultuur. Japan staat bekend om eeuwenoude tradities en is tegelijk hip and happening. Museum Volkenkunde opent de deuren voor de grote tentoonstelling COOL JAPAN - Wereldwijde fascinatie in beeld. COOL JAPAN brengt alles bij elkaar: van Hokusai tot Final Fantasy en van herkenbare Japanse horror tot cute fashion uit de straten van Tokyo. Aan de hand van historische topstukken uit de wereldberoemde Japancollectie van het museum zie je dat de iconen van nu een lange geschiedenis hebben. 

De tentoonstelling COOL JAPAN is van 14 april t/m 17 september 2017 te zien in Museum Volkenkunde te Leiden.

NOOT VOOR DE REDACTIE
Neem voor meer informatie of beeldaanvragen contact op met Geke Vinke: geke.vinke@wereldculturen.nl / t +31 88 0042 942 / cooljapan.volkenkunde.nl/persberichten

COOL JAPAN wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Blockbusterfonds, de BankGiroLoterij en het Prins Bernhard Cultuurfonds. 

07_Jet King Illustration; Tekening, pen en inkt op papier; Osamu Tezuka (1928-1989); bruikleen van Miguel Angel Dominguez
Downloaden JPG (4.35 MB)

COOL JAPAN is niet meer te bezoeken in Museum Volkenkunde. Vanaf 28 September 2018 is de expo te zien in het Tropenmuseum

Wil je Museum Volkenkunde bezoeken voor een andere tentoonstelling? Koop hier je online ticket.

Meer informatie:
088 - 0042 800 | info@volkenkunde.nl
(di. t/m zo. 10.00 - 17.00 uur)