Kawaii-kunst: schattig met een twist | Cool Japan

Kawaii-kunst: schattig met een twist

4 april 2017

Grappige fantasiewezens uit de games van Nintendo, jonge meisjes met grote ogen in strips en tekenfilms: ‘schattig’ of kawaii is een van de meest typerende kenmerken van de Japanse popcultuur. Maar kawaii betekent meer dan alleen ‘schattig’. Het woord staat ook voor onvolwassenheid, hulpeloosheid, zachtheid. In de nieuwe tentoonstelling COOL JAPAN zijn zowel historische als actuele voorbeelden van deze ‘cute culture’ te zien.

De kawaii-cultuur is ontstaan als protest van meisjes die zich verzetten tegen volwassen worden, hard werken en de strikte eisen van de maatschappij. Later zorgde de populariteit van kawaii voor enorm commercieel succes. Niet alleen binnen Japan, maar in de hele wereld zijn kawaii-iconen als Hello Kitty goed voor spectaculaire omzetten.

Kawaii-kunst: niet zo onschuldig
De focus op kawaii mag dan ontstaan zijn uit protest tegen de hoge verwachtingen van de Japanse maatschappij, de schattigheidscultuur stuit ondertussen zelf ook op verzet. Hedendaagse Japanse kunstenaars zijn opgegroeid met een overdaad aan kawaii. Dat ze gebruik maken van de bijbehorende tekenstijlen is dus te verwachten. Maar in hun onderwerpen belichten ze dieper liggende kwesties zoals een persoonlijk verlangen naar kindertijd, of de seksualisering die je dagelijks tegenkomt in kawaii producten.

Yoshitomo Nara is een van de bekendste kunstenaars van Japan. In zijn werk komen veel kinderen voor die op het eerste gezicht schattig lijken. Maar als je beter kijkt, zie je ergens een gemene blik, onderhuidse boosheid, of treurnis. Door die tegenstelling overschrijden de figuren de grenzen tussen kind-zijn en volwassenheid. Op de vraag hoe zijn fans reageren op zijn werk, antwoordt Nara dat hij heeft gemerkt dat veel fans zichzelf identificeren met de beelden van kinderen en hier hun eigen verhalen omheen bedenken. 

Vanaf 14 april worden een drietal werken van Yoshitomo Nara te zien in de tentoonstelling COOL JAPAN. Een daarvan is het keramiek beeld Otafuku II. Otafuku is de godin van de vrolijkheid in volksverhalen, maar zij kijkt in historische afbeeldingen vaak wel opgewekter dan in het beeld van Yoshitomo Nara. Ook wordt het kunstwerk Sleepless Night en de schildering M.I.A. (Missing in Action) van Nara getoond.

COOL JAPAN - Wereldwijde fascinatie in beeld
Pokémon, Hello Kitty, robots en samoerai: het zijn wereldberoemde iconen van de Japanse beeldcultuur. Japan staat bekend om eeuwenoude tradities en is tegelijk hip and happening. Museum Volkenkunde opent de deuren voor de grote tentoonstelling COOL JAPAN - Wereldwijde fascinatie in beeld. COOL JAPAN brengt alles bij elkaar: van Hokusai tot Final Fantasy en van herkenbare Japanse horror tot cute fashion uit de straten van Tokyo. Aan de hand van historische topstukken uit de wereldberoemde Japancollectie van het museum zie je dat de iconen van nu een lange geschiedenis hebben. 

De tentoonstelling COOL JAPAN is van 14 april t/m 17 september 2017 te zien in Museum Volkenkunde te Leiden.

NOOT VOOR DE REDACTIE
Neem voor meer informatie of beeldaanvragen contact op met Geke Vinke: geke.vinke@wereldculturen.nl / t +31 88 0042 942 / cooljapan.volkenkunde.nl/persberichten

COOL JAPAN wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Blockbusterfonds, de BankGiroLoterij en het Prins Bernhard Cultuurfonds. 

18_Otafuku II; Keramiek; Nara Yoshitomo (1959-); 2010; Privé bruikleengever
Downloaden JPG (1.77 MB)

COOL JAPAN is niet meer te bezoeken in Museum Volkenkunde. Vanaf 28 September 2018 is de expo te zien in het Tropenmuseum

Wil je Museum Volkenkunde bezoeken voor een andere tentoonstelling? Koop hier je online ticket.

Meer informatie:
088 - 0042 800 | info@volkenkunde.nl
(di. t/m zo. 10.00 - 17.00 uur)