Final Fantasy XV: een uniek kijkje in het maakproces | Cool Japan

Final Fantasy XV: een uniek kijkje in het maakproces

4 april 2017

In de monsterzaal van de tentoonstelling COOL JAPAN is vanaf 14 april origineel artwork te zien van Final Fantasy, een langlopende serie Japanese role playing games (‘JRPG’) waarin actie, mystiek en science fiction hand in hand gaan met oogverblindende visuals. 

Honderden mensen werkten tien jaar lang aan de ontwikkeling van Final Fantasy XV, die eind 2016 verscheen. Museum Volkenkunde kreeg een zeldzaam inkijkje in het maakproces en toont originele concept art uit deze game, beschikbaar gesteld door de makers.

Game art geïnspireerd op yōkai monsters
De ontwerper die verantwoordelijk is voor de creatie van de monster-karakters, Hasegawa Tomohiro, vertelde hoe hij geïnspireerd is door de geschiedenis van yōkai (monsters die al eeuwen voorkomen in Japanse volksverhalen): “In FF XV worden die monster-karakters niet symbolisch behandeld, maar geherdefinieerd als realistisch ogende wilde dieren”. 

Van vis naar waterdraak
Kijk naar het karakter Leviathan: een enorme, goddelijke waterdraak. Het ontwerpproces begint met een echte vis die op het kopieerapparaat wordt gelegd. Vervolgens worden allerlei fysieke modellen gemaakt, bijvoorbeeld van klei. In digitale tekeningen worden steeds nieuwe lagen toegevoegd, van skelet en spieren tot haren en de uiteindelijke huid. 

Voor Square Enix, de producent van Final Fantasy, pakte de investering goed uit: in één dag werden vijf miljoen games verkocht, genoeg om uit de kosten te komen.

COOL JAPAN - Wereldwijde fascinatie in beeld
Pokémon, Hello Kitty, robots en samoerai: het zijn wereldberoemde iconen van de Japanse beeldcultuur. Japan staat bekend om eeuwenoude tradities en is tegelijk hip and happening. Museum Volkenkunde opent de deuren voor de grote tentoonstelling COOL JAPAN - Wereldwijde fascinatie in beeld. COOL JAPAN brengt alles bij elkaar: van Hokusai tot Final Fantasy en van herkenbare Japanse horror tot cute fashion uit de straten van Tokyo. Aan de hand van historische topstukken uit de wereldberoemde Japancollectie van het museum zie je dat de iconen van nu een lange geschiedenis hebben.  

De tentoonstelling COOL JAPAN is van 14 april t/m 17 september 2017 te zien in Museum Volkenkunde te Leiden.

NOOT VOOR DE REDACTIE 
Neem voor meer informatie of beeldaanvragen contact op met Geke Vinke: geke.vinke@wereldculturen.nl / t +31 88 0042 942 / cooljapan.volkenkunde.nl/persberichten

10_Digitale schets Leviathan; Final Fantasy XV; Hasegawa Tomohiro; 2016 © 2016 SQUARE ENIX CO., LTD
Downloaden JPG (6.62 MB)
11_Digitale schets Leviathan; Final Fantasy XV; Hasegawa Tomohiro; 2016 © 2016 SQUARE ENIX CO., LTD
Downloaden JPG (8.52 MB)
12_Leviathan; Final Fantasy XV © 2016 SQUARE ENIX CO., LTD
Downloaden JPG (8.03 MB)
13_Leviathan; Final Fantasy XV © 2016 SQUARE ENIX CO., LTD
Downloaden JPG (4.08 MB)

COOL JAPAN is niet meer te bezoeken in Museum Volkenkunde. Vanaf 28 September 2018 is de expo te zien in het Tropenmuseum

Wil je Museum Volkenkunde bezoeken voor een andere tentoonstelling? Koop hier je online ticket.

Meer informatie:
088 - 0042 800 | info@volkenkunde.nl
(di. t/m zo. 10.00 - 17.00 uur)