Daan Kok | Cool Japan

Daan Kok

Als er iemand enthousiast is over zijn vak dan is het wel Daan Kok. Sinds 2015 is hij werkzaam als conservator Japan en Korea en hij is werkelijk waar een lopende encyclopedie en in staat prachtig te vertellen over zijn fascinatie voor Japan. 

Wat wilde je vroeger worden?

Industrieel vormgever. Ik was namelijk dol op design, voor Japans design.

Waar heb je gestudeerd?

In Maastricht en Leiden, en een jaar in Japan.

Waarom ging je Japans studeren?

Omdat ik niet toegelaten werd tot de Design Academy. Dan maar eerst een jaartje Japans studeren, dacht ik, en volgend jaar opnieuw inschrijven om toch vormgeving te mogen gaan studeren. Maar ik vond Japans zo leuk, dat ik er nooit meer mee opgehouden ben.

Ben je vaak in Japan geweest?

Ja, 10 keer inmiddels, waarvan dus 1 keer een jaar lang.

Hoe is het om in Museum Volkenkunde te werken?

Dat is geweldig! De Japan-collectie is fenomenaal en daarvan kun je veel leren over Japan. Maar er is sowieso enorm veel kennis in het museum aanwezig over de collecties uit verschillende landen, en dat maakt het heel interessant om met alle collega’s samen te werken. Zoveel mensen bereiken met tentoonstellingen zoals Cool Japan is ook een kans uit duizenden.

Heb je nog bij andere organisaties gewerkt vóór je hier terecht kwam?

Ja, bij de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel en bij de Universiteit Leiden, opleiding Japanstudies, bijvoorbeeld.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Steeds maar meer te weten komen over de collecties, dat vastleggen en delen met mensen die erin geïnteresseerd zijn.

Wat doe je verder nog in je vrije tijd - om iets meer van je achtergrond weer te geven.

Mijn grote passie is gitaar spelen. Ik speel in een paar verschillende bands en treedt ook regelmatig op. Beetje rock ’n roll is ook nodig in het leven - vind ik in elk geval.

Wat staat er na COOL JAPAN voor jou te gebeuren?

Van alles, er wordt gewerkt aan een groot boek over de Korea-collectie, er komt een tijdelijke tentoonstelling over Aziatische landkaarten, en bovendien hoop ik over een paar maanden mijn proefschrift te verdedigen. En er zijn natuurlijk ook nog heel veel evenementen bij de tentoonstelling Cool Japan de komende tijd.

COOL JAPAN is niet meer te bezoeken in Museum Volkenkunde. Vanaf 28 September 2018 is de expo te zien in het Tropenmuseum

Wil je Museum Volkenkunde bezoeken voor een andere tentoonstelling? Koop hier je online ticket.

Meer informatie:
088 - 0042 800 | info@volkenkunde.nl
(di. t/m zo. 10.00 - 17.00 uur)